edf40wrjww2CF_PaperMaster:Desc
Örgüt kültürü ile ilgili çalýþmalarýn 1970'li yýllarda baþladýðý ve 1980'lerde ise aðýrlýk kazandýðý görülmektedir . Bunun sebeplerinden ilki, örgütte çeþitli kültürlerden gelen insanlarýn oluþturduklarý alt kültürlerin birbirleri üzerinde kurmak istedikleri iktidar mücadelelerinden kaynaklanan olumsuz çatýþma ortamýný engellemek için bir üst kültürün tanýmlanmasýna ihtiyaç duyulmasýdýr. Böylece örgüte gelen çalýþanlar kapýdan içeri girerken dýþarýdan getirdikleri kendi kültürel kimlik ve deðerlerini týpký paltolarýný askýya asar gibi dýþarýda býrakacaklar ve iþ önlüklerini giyer gibi örgütün üst kültürel kimliðini takýnacaklardýr.
Ýkincisi, 1970'li yýllardan itibaren Japonya'nýn, yönetim ve iþletmecilik alanýnda Amerika'nýn üstünlüðünü kýrmaya baþlamasýdýr. Bilindiði üzere, 1960'lý ve 1970'li yýllar arasý Amerika'nýn dünya ekonomisinde yönetim ve iþletmecilik alnýnda üstünlüðünün tartýþmasýz kabul edildiði bir dönem olma özelliði taþýmaktadýr. Oysaki II. Dünya Savaþýnýn hemen arkasýndan Japon iþletmelerinin birçok alanda Amerikan iþletmelerinin önüne geçmesi ve ülkelerini ekonomik bir süper güç olmaya doðru götürmeleri birçok araþtýrmacýyý bunun nedeni ile ilgilenmeye yöneltmiþtir (Morgan, 1998). Bu ilgi örgüt kültürü ile ilgili bir takým kavramlarýn geliþmesini saðlamýþtýr.
Bu çalýþma iki bölümden oluþmaktadýr. Birinci bölüm Örgüt Kültürü kavramýný atomize ederek baþta örgüt ,ardýnda kültür kavramlarýný iþleyecek adýndan ise bir bütün olarak Örgüt Kültürünü irdeleyecektir. Ýkinci bölüm ise Örgüt Kültürünün temel unsurlarý olanVarsayýmlar,deðerler, Normlar ve diðer unsurlarýn tek tek ele alýnýp incelenmesinden oluþmaktadýr.
BÝRÝNCÝ BÖLÜM:ÖRGÜT KÜLTÜRÜ
Ör ...