Kunskap I Organisationen

Kunskapens roll i organisationer
Kunskap bildas då data och information utnyttjas, analyseras och förstås (Kivinen 2008). Den fås från huvudsakligen sex olika källor: genom ”learning by doing”, via muntliga konversationer och berättelser, samt då man läser böcker som handlar om trender inom ledarskap eller från traditionella kursböcker eller populariserade böcker eller från akademisk forskning (Linstead, Fullop & Lilley (2004) s. 21).
För de som arbetar inom en organisation är det viktigt att de har kunskap om sina arbetsuppgifter. Inlärning för en ny arbetsuppgift sker ofta genom att någon visar för en nyanställd hur det skall gå till eller via skolning, s.k. intern utbildning (Kivinen 2008). För de anställda inom en organisation kan det också vara viktigt att ha kunskap om arbetskollegerna, om kollegerna har olika etniska eller kulturella ursprung så för att inga rasistiska kommentarer eller särbehandling skall uppstå är kan det vara viktigt att veta något om varandras bakgrunder (Linstead, Fullop & Lilley (2004) s. 24).
För personer som håller tal eller presentationer för andra inom en organisation eller för annan publik finns det tre saker han bör ha kunskap om, för det första kunskap om innehållet och då veta vilka metaforer, stereotyper och ord han använder, för det andra kunskap om hur, på vilket sätt han berättar sina åsikter och argument och för det tredje ha kunskap om sin relation till åhörarna, hurudant förhållandet är mellan berättaren och lyssnarna (Linstead, Fullop & Lilley (2004) s. 23-24)

Orienteringar gällande kunskap
Det finns många olika orienteringar inom kunskapsinlärningen i organisationer, kunskapsfältet kan delas upp i mjuka och hårda akademiska teorier.
Psykologi och organisationsutveckling fokuserar i första ...
Word (s) : 915
Pages (s) : 4
View (s) : 641
Rank : 0
   
Report this paper
Please login to view the full paper